Kastanjes rapen en wasmiddel maken 

Algemene tips:
1. Raap alleen verse, glanzende kastanjes die je niet helemaal in kan drukken want dan zijn ze waarschijnlijk niet goed. Raap bij voorkeur bij droog weer en wrijf de kastanjes schoon
2. Raap bij voorkeur kastanjes die op stráat vallen ipv in het gras: deze zijn minder onderhevig aan tegen vocht en vuil waardoor de kans groot is dat het vruchtvlees intact en dus bruikbaar is
3. Kastanjewasmiddel is bederfelijk en MOET ALTIJD in de koelkast bewaard worden. Het is max een paar weken houdbaar in de koelkast, maak dus niet meer dan 1-2 liter per keer!
4. Voor 1 liter heb je 10 (middel)grote kastanjes nodig
5. Vers geraspte kastanjes beschimmelen snel dus je moet ze vrij meteen verwerken, zie de bereidingswijzen hieronder
6. Voeg essentiële olie toe aan de fles wasmiddel voor een heerlijk en subtiel geurende was
7. Zelf gebruik ik het wasmiddel alleen voor donkere, bonte was. Wil je er ook witte was mee wassen? Dan is alleen bereidingswijze 1. geschikt. Voeg dan ook een half kopje soda toe voor een stralend witte was
8. Hou je wastrommel goed fris en schoon door na elk gebruik de rubberen rand droog en schoon te maken en 1x per maand een lege trommel op 90° met een half kopje citroenzuur te draaien.
9. Doe het wasmiddel in een wasbol in de trommel ipv in het wasmiddelbakje

Bereidingswijze 1: 'Vries&Pel methode' (zie Facebook filmpje)
Vries de kastanjes meteen in. Verwerk 20 kastanjes per keer, dit is goed voor 2 liter wasmiddel. Laat de kastanjes enkele minuten ontdooien en snijdt ze in vieren. Pel de schil er af. Voeg het vruchtvlees toe aan een pan met 1,5 liter kokend water en kook 2 minuten. Zeef het vochtven giet in een fles. Gooi de kastanjepartjes opnieuw in de pan, giet er twee koppen gekookt water bij en pureer met een blender of staafmixer. Zeef de puree en vang het vocht op in de fles.

Bereidingswijze 2: 'Shred en Droog methode'
Maal de vers geraspte kastanjes direct fijn in een blender of shredder.
Voeg 200 gram kastanjegruis toe aan 2 liter kokend water. De meeste kastanjeschilletjes komen boven drijven, zeef er zoveel mogelijk uit het water met een zeefje en laat het water een paar minuten koken. Zeef het vocht door een kaasdoek en doe het vocht in een fles.
Het overgebleven kastanjegruis kan op de composthoop.

De rest van de vermalen kastanjes kun je drogen zodat je een voorraadje kunt bewaren in potten, zodat je het hele jaar door wasmiddel kunt maken:
Laat de vermalen kastanjes kurkdroog drogen in de september zon, in de voedseldroger of oven (50 graden). Vul er vervolgens lege potten mee en bewaar op een koele donkere plek.