Nederlanders eten en drinken veel melkproducten. Melk om zo te drinken, maar ook verwerkt in yoghurt, kaas, boter en toetjes. Zuivel belast het milieu meer dan de meeste plantaardige producten

De Nederlandse melkkoe produceert dagelijks meer dan 25 liter melk. Dit brengt milieuproblemen met zich mee. De melkveehouderij gebruikt energie, waardoor het broeikasgas CO2 vrijkomt. En via de mest en uit de koe zelf komen methaan en lachgas vrij.

Weidezuivel komt van koeien die in de zomermaanden in de wei lopen. Dat klinkt vanzelfsprekend en dat was het vroeger ook. Maar tegenwoordig houdt 25 procent van de melkveehouders (vooral grote bedrijven) de koeien het hele jaar in de stal. Dat is namelijk goedkoper. Nog een reden dat boeren de koeien op stal houden is het mestbeleid: de hoeveelheid mest die op het land mag komen, is beperkt.

Melkkoeien voor biologische zuivel (met het Europese keurmerk voor biologische landbouw, het groene blaadje) lopen het hele jaar door buiten. Het Weidemelkkeurmerk garandeert dat koeien 120 dagen per jaar minimaal 6 uur per dag in de wei mogen. Zie Keurmerk weidemelk zuivel.

En dan hebben we het nog niets over de verpakkingen waarin het zit.

 

Tips

  • Sojadrank verrijkt met calcium en vitamine B12 is een volwaardige vervanger van koeienmelk, en heeft een lagere  klimaatbelasting. producten. Amandelmelk kan ook
  • Melkproducten met  Weidemelkkeurmerk garandeert dat koeien 120 dagen per jaar minimaal 6 uur per dag in de wei mogen. Zie Keurmerk weidemelk zuivel.Dit is ook weer goed voor weidevogels
  • Melktap. Wat: Flessen melk en yogurt tappen bij een lokale boer. Waar : Zoek op bijvoorbeeld www.zoekdeboer " .Flessen uit de supermarkt zijn alleen milieuvriendelijker dan pakken als je er heel lang mee doet. Je kunt er ook eieren kopen

      Waarom : Het verschil, al snel 104 plastic pakken per gezin

  • Boter in een rol papier  op de markt

      Het verschil, 52 plastic pakjes per jaar