Koffie, het zwarte goud.

Ooit wel eens afgevraagd hoe de weg er van bean to  cup uitziet? Koffie houdt van warmte, verfrissende regenbuien en vruchtbare grond. Tropische klimaat dus. We halen het uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Niet echt om de hoek dus. Een wereldreis met flinke CO2-uitstoot.

Koffieboeren maken daarnaast gebruik van toxische stoffen. Bestrijdingsmiddelen die de bodem, het grondwater en de luchtwegen van boeren kwaad doet. Vervuiling van grondwater en bodemerosie (wegspoelen van stukken grond) liggen op de loer. En sinds de wereldwijde vraag de afgelopen tien jaar met maar liefst 20% is gestegen, is ontbossing van lappen natuur ook geen uitzondering meer.

Dan hebben we het nog niet gehad over de erbarmelijke werkomstandigheden van koffieboeren. Mega lange werkdagen, eerlijke prijzen ho maar en zelfs soms kinderarbeid. Alles zodat koffielabels er zo veel mogelijk flappen mee kunnen binnenharken en wij onze koffie voor een vriendelijk prijsje kunnen drinken. Alles behalve een bakkie ‘troost’ dus.

En helemaal aan het eind van het bean-to-cup proces, is daar le moment suprême dat je in je keuken op de knop van je koffiezetapparaat drukt. Iets waarmee veel energie gepaard gaat. En verspilling. Want je wil niet weten hoe vaak we net iets te gortig met het zetten ervan zijn.

 

Een goed begin is zuivere koffie kopen:

Ze focussen zich op duurzame handel en het minimaliseren van de impact op het milieu. De coffee lovers kopen de koffiebonen direct in bij de boeren, boerenfamilies verdienen er een goed belegde boterham mee én dan worden er ook nog op duurzame, ecologische manier koffiebonen geteelt. Krachtige koffie noemen we dat!

  • Www.Puro.nl : Staan voor Fairtrade, liefde voor mens, groot hart voor flora en fauna, ze roosteren koffiebonen op zonne-energie, recyclen biologisch koffieafval, en geven verpakkingen een tweede kans. Eén die je met een gerust groen hart kan drinken (en kan uitserveren).

 

Vervolgens hoe zet je de koffie : Filter of cups?

Ken je ‘m nog, de Senseo. En met dit koffiezetapparaat maakte de koffiepad (inclusief microplastics ) ook haar intrede. Niet veel later kwamen daar de koffiecups. Superhandig! Altijd precies genoeg koffie. Nooit je teveel gezette koffie weggooien. Wist je namelijk dat 60% van alle dranken die we weggooien koffie (of thee) is? Daarbij heb je wel single-use cups – vaak plastic helaas, maar biologisch afbreekbare exemplaren winnen ook steeds meer terrein – die bij het afval belanden. En dan maar hopen dat ze worden gerecycled.

  • En filterkoffie? Dan bestaat juist weer de kans dat je veels te veel koffie zet (en dus meer weggooit), maar heb je wel afval dat bij het GFT mag, de biobak. Je ziet, elke manier van koffiezetten heeft z’n pro’s en con’s. We moeten er wel bijzeggen dat de koffiecups sterk in the rise zijn. Meer en meer koffiemerken hebben de plastic varianten weggebonjourd. Daarvoor in de plaats? Biologisch afbreekbare varianten.

Tips:

  • Cups: De Koffiejongens verkopen biologisch afbreekbare koffiecups
  • Filter: Meet het water af met je koffiekopje zodat je verspilling voorkomt
  • Koop een herbruikbare koffiefilter
  • Gebruik het overgebleven koffieprut voor talloze doeleinden!
  • Koffiedik als magnifieke mest voor je bloeiers. Serieus, ze gaan er beter door groeien dankzij de blend van fosfor, stikstof en kalium. En ook buiten kan je ermee aan de gang. Rozen, aardbeien en zelfs lavendel loves it.
  • Koffiedik als geweldige gootsteenontstopper. Eens in de zoveel tijd is het een slim idee je gootsteen een smeerbeurt te krijgen. Verstopping wil je niet. Wat je doet: je spoelt het in kleine hoeveelheden – wees niet te gortig anders zit je alsnog met de gebakken peren – door je gootsteen. Even wachten en de volgende portie koffiedik mag erdoorheen.
  • Koffiedik als kittige kattenverjager. Hartstikke leuk die katten in je tuin, maar het moet wel leuk blijven. Het moet geen openbaar toilet zijn. Katten hebben niets, nada, noppes met koffie. Dus hup wat koffiedik door je tuin strooien – ook nog eens goed voor je fleurige gewas – en de katten gaan een deurtje verder kijken.