Wanneer is jouw chocoladereep gemaakt van fairtrade chocolade?

Fairtrade chocolade gaat zowel om de natuur als om de mens. Dit betekent dat het proces van chocolade maken niet schadelijk is voor de natuur én dat de werkomstandigheden van de boeren goed zijn. Denk aan eerlijke prijzen, geen slavernij of kinderarbeid op de plantages. Cacao wordt door sommige bedrijven voor idioot lage prijzen ingekocht. Cacaoboeren leven hierdoor vaak in armoede en kunnen de mensen die op de plantages werken amper betalen. Dit heeft regelmatig kinderarbeid en slavernij tot gevolg. Ja, ook in 2020 bestaat slavernij nog steeds. Op de cacaoplantages speelt dit probleem vooral in West-Afrika.

Daarnaast is het ook belangrijk dat de boeren op een duurzame manier met hun plantages omgaan. Zo kunnen toekomstige generaties de boerderijen ooit overnemen. Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de werkwijze op de plantages. Wat voor bestrijdingsmiddelen worden er bijvoorbeeld gebruikt en zijn deze schadelijk voor het milieu? En denk ook aan andere zaken zoals de distributie en de verpakking. Veel zaken die belangrijk zijn bij fairtrade chocolade dus.

Er zijn verschillende merken die zich bezighouden met Fairtrade. De meest bekend is Max Havelaar. Andere bekende merken zijn:

  • Rainforest Alliance Certified (focust op het milieuaspect in het cacaoproces)
  • Cocoa Life
  • EKO
  • UTZ Certified (UTZ werkt wel met grote cacaoproducenten, terwijl Fairtrade op de kleinere boerderijen focust)
  • Fair For Life (onder meer voor Hema-producten)
  • Europees Keurmerk voor Biologisch (keurmerk van de Europese Unie)
  • Cacao-Trace

 

De verpakking

Plastic is natuurlijk niet duurzaam, maar jammer genoeg zijn er nog steeds chocoladerepen in plastic verpakt. Gelukkig verschijnen er ook steeds meer duurzame alternatieven voor de verpakking van fairtrade chocolade. Steeds meer repen worden in papier verpakt. Staat er bijvoorbeeld een FSC-logo op jouw chocoladereep? FSC zet zich wereldwijd in voor verantwoord bosbeheer, dus dan weet je dat jouw papieren wikkel in orde is. Het beste is natuurlijk een chocoladereep zonder verpakking, al is dit meestal alleen mogelijk als je direct bij de cacaoplantage koopt, in verband met distributie.

 

Tips bij het kopen van je chocolade

Als je voor het chocoladeschap van de supermarkt staat, weet je niet wat je ziet. De keuze is reuze! . Probeer dan maar eens de ‘juiste’ te vinden. . Er zijn echt genoeg chocolademerken die oog hebben voor  het milieu en de mens. pen. Chocolade waar de liefde van afspat. Zoals  vermeld, is het belangrijk om te letten op duurzaamheidskeurmerken als Fairtrade, UTZ, Biologisch, Rainforest Alliance en UTZ. Met deze claims weet je zeker dat je chocolade geen bittere bijsmaak heeft. Wat je ook kan doen is de Keurmerkenwijzer erbij pakken. Zo kan je precies zien welk keurmerk zich waarop focust.

 

 

 

Chocolatemakers :Verwacht hoge kwaliteit biologische cacao, ambachtelijke chocolade, eerlijke prijzen voor de boeren, zero waste en zo min mogelijk toevoegingen. Ze hebben direct contact met de boeren in Congo, Peru en de Dominicaanse Republiek, over from bean to bar gesproken

Nucao :Niets geen toegevoegde kleurstoffen. Niets geen onnatuurlijke opsmuk. Geen palmolie of geraffineerde suikers. Puur natural powerrr. En dat geldt zelfs voor de verpakking die 100% plasticvrij en composteerbaar is.

Love Chock:Biologische, rauwe, vegan chocolade. Gemaakt van de beste natuurlijke ingrediënten. De kracht van rauwe cacao x superfoods. En dat alles duurzaam geproduceerd inclusief goede beloning voor de cacaoboeren.

Johnny Doodle:Een van de positieve punten van Johnny Doodle is de stichting: de Johnny Doodle Foundation. Een deel van de winst gaat naar deze stichting, die het geld vervolgens investeert in projecten om de cacaoboeren te helpen met wie zij samenwerken. Dit kunnen allerlei wensen van de boeren zijn; van nieuwe werkkleding tot kennis over het aanleggen van een nieuw irrigatiesysteem. Aan de binnenkant van de wikkel zie je foto’s van specifieke projecten die de stichting heeft gerealiseerd. Ook fijn: de papieren verpakking heeft het FSC-keurmerk. Dit is lekkere fairtrade choco