Heerlijk een eitje.

Wist je dat kip en eieren het  het milieu minder belasten dan andere dierlijke producten.

Dat komt doordat kippen voor minder broeikasgassen zorgen dan schapen en koeien (ze produceren geen methaan). Ook hebben kippen per kilo vlees minder voer nodig dan andere dieren, waardoor er minder land, water en energie nodig is voor het voer dat de kippen krijgen. 

Ook niet onbelangrijk, wat zijn de leefomstandigheden van de kip die je ei heeft gelegd en waar zitten de eieren in. Mooiste is natuurlijk als je ei komt van een blije kip .

Neem je eigen doos mee en koop de eieren los op de markt of boerderij . Dat kan ook veelal bij Jumbo of Albert Heijn ) of op de boerderij .

Bewaartip: In de koelkast verkleint de kans op een salmonellabacterie .

 

 

Welk ei kies jij?

* Supermarkt:  Ga voor eieren met een topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven  3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof. Lees meer over de keurmerken in de Keurmerkenwijzer.

*Buurtwinkel of markt : Hier kun je nog kooi-eieren aantreffen. Let op de eicode die op het ei staat: 0 = biologisch, 1 = vrije uitloop, 2 = scharrel en 3 = kooi. Vind je dierenwelzijn belangrijk, dan kun je beter geen kooi-eieren kopen.

*Eieren zitten ook in koekjes, cake, mayonaise en nog veel meer producten. Wil je bewust kiezen? Kijk dan op het etiket wat voor eieren erin zitten. Zie je alleen ‘eieren’ staan? Dan is de kans groot dat ze van kooikippen komen.

Volgens Kipster :Een kip is meer dan de optelsom van het aantal eieren dat ze legt, het voer dat ze eet en de mest die ze achterlaat. Het is een dier met hersens en een zenuwstelsel, met verlangens en gevoelens. Wij hebben geleerd dat diervriendelijke veehouderij zo goed als onmogelijk is. Want hoe je het ook wendt of keert, je ontneemt het dier de vrijheid zich natuurlijk te gedragen en uiteindelijk laat je het slachten. Maar zolang mensen dierlijke producten willen, hebben we de gezamenlijke plicht om de dieren met respect voor hun 'zijn' te behandelen.